Pages

Monday, October 21, 2013

En obekväm framtid

“Du sköna nya värld” släpptes redan 1932 av Aldous Huxley och är en väl diskuterad klassiker. Innehållet känna som det är långt borta i tiden men ändå så nära, det känns som detta är något som skulle kunna hända. När man läst den börjar man grubbla på vilka ideal vi har och hur de kan utvecklas.

Allting utspelar sig i en framtid där tideräkningen utgår från Henry Ford. Barn skapas i “fabriker” och man tillverkar dem som tvillingar i mångtal. De föds sedan upp här tills de nått en vuxen ålder. Under sin uppväxt får de medans de sover lyssna på band som om och om igen läser upp de ideal och normer de ska följa när de blir vuxna. I denna värld finns ej heller några andra känslor än lycka, då man tar drogen soma när man inte längre är lycklig för att bli det igen. När man tar soma blir man lycklig och lugn igen. Idealen de har verkar vara väldigt långt i från de vi har och ibland blir man så fylld med tankar och nästan lite skräck att man måste sluta läsa. Jag tycker dock att detta gjorde den intressant och inte dålig. Man har ofta jämfört boken med “Djurens gård” av George Orwell, speciellt under kalla kriget. De två har olika syner om politiska ideologier eller hur framtiden ska utvecklas och idag verkar det mer troligt att detta är ett troligt scenario.

Boken kan vara lite förvirrande men ändå väldigt spännande då den har ett sådant annorlunda tyckande och tänkande. Detta fortsätter om man också vågar sig sätta in i och tänka om det efter man slutat läsa och jämför med vår värld. Jag rekommenderar den mest till de som tycker om politik, psykologi och filosofi men vem som helst kan läsa den och gilla den.
5/5 i betyg.

No comments:

Post a Comment